Επίσκεψη στο εργοστάσιο Πρώτο και στο τυροκομείο “Παντελή”

Επίσκεψη στο εργοστάσιο “Πρώτο” και στο τυροκομείο “Παντελή”

από τους μαθητές της Α΄τάξης.

DSC05716

Ο υπεύθυνος μας μίλησε για την παστερίωση , την ντόπια προέλευση γάλακτος ,την εμφιάλωση και τα προϊόντα που παράγουν:

Γάλα παστεριωμένο πλήρες “Πρώτο”

Γάλα παστεριωμένο ελαφρύ “Πρώτο”

Γάλα σοκολατούχο “Τσοκολίνο”

Γιαούρτι “Πρώτο”

DSC05718

Στο ΧΗΜΕΙΟ ελέγχεται η ποιότητα και καταληλότητα του γάλακτοςDSC05720

 

Στους ανοξείδωτους κυλίνδρους παστεριώνεται το γάλα

(Σε υψηλή Θερμοκρασία για λίγα λεπτά)

DSC05723

Τα Χαρτινα Κουτιά πριν ανοιχτούν

 

DSC05724

Η στιγμή που ανοίγονται τα κουτιά (στερεά Ορθογώνια) και κολλιέται η κάτω πλευρά

 

DSC05725

Εδώ γεμίζονται με γάλα

DSC05728

Κολλιέται έπειτα η πάνω πλευρά και και γράφεται η ημερομηνία λήξης.

Κάποιος εργαζόμενος τοποθετεί τα κουτιά σε τελάρα και από εκεί τα προωθεί στα φορτηγά για να γίνει η διανομή

 

 

 

 

DSC05729

Τα πλαστικά μπουκάλια γυρίζονται ανάποδα για να πλυθούν.

 

DSC05732

Γεμίζεται το περιεχόμενο με γάλα

 

 

 

DSC05733

Μετά σφραγίζονται με τα καπάκια

 

DSC05735

Έπειτα μπαίνει η ετικέτα με την ημερομηνία λήξης

 

 

 

DSC05737

Η πιο χαρούμενη στιγμή για τα παιδιά!

Η φιλοξενία επισφραγίστηκε με την προσφορά  γάλατος “Τσοκολίνο” στα παιδιά!

Ήταν η ώρα για το πρόγευμά  τους.

Ευχαριστούμε πολύ το εργοστάσιο “Πρώτο”

Στη ΒΑΛΜΑΝΤΟΥΡΑ επισκεφτήκαμε το τυροκομείο “Παντελή”

 

DSC05744

Από το ΧΗΜΕΙΟ ξεκίνησε η  ξενάγηση  με το  κο Δημήτρη

 

 

 

DSC05745

Εκεί ελέγχεται η καταληλότητα του γάλατος

 

DSC05746

 

Καθώς και η ποιότητα του τυριού

 

DSC05751

Στο δοχείο αυτό με φυγοκέντριση διαχωρίζεται η κρέμα γάλακτος χωρίς ναγίνει η παστερίωσή του.

Στη συνέχεια αυτή θερμαίνεται και έτσι παίρνεται το βούτυρο γάλακτος

 

DSC05756

Το γάλα όταν έρχεται με βυτία παστεριώνεται.

Μεταφέρεται σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές και ρίχνεται η λεγόμενη πυτιά που γίνεται από στομάχι προβάτου.

Μετά από λίγες ώρες το γάλα έχει πήξει και κόβεται σε μικρά κομμάτια για να μπει στα γαλάζια τρυπητά καλούπια που φαίνονται για να στραγγίσουν από το τυρόγαλο.

 

 

 

DSC05757

 

Μετά από μία μέρα περίπου στα καλούπια το τυρί (χλωρό ακόμα)

DSC05759

μπαίνει στους τενεκέδες και με μπόλικο αλατόνερο σφραγίζεται και τοποθετείται  στα ψυγεία για 3 μήνες.

DSC05760

Το ίδιο γίνεται και στα βαρέλια με τη διαφορά ότι δε βάζουν νερό αλλά μόνο αλάτι και τα καλούπια τους είναι το 1/3 του κυκλικού δίσκου.

 

 

 

 

 

 

DSC05758

 

Από το τυρόγαλο θα φτιαχτεί η μυζήθρα

 

DSC05763

 

Το γάλα μπορεί να είναι πρόβειο ή κατσικίσιο

DSC05765

Εδώ οι γραβιέρες μπαίνουν σε αλατόνερο

 

DSC05764

 

Έπειτα τοποθετούνται σε ράφια για να στεγνώσουν

 

DSC05767

Άλλη έκπληξη ! Ήταν 12:οο’ η ώρα και είχαμε ξαναπεινάσει !

Μας περίμενε μια τραπεζαρία με πολύ υγιεινό κολατσιό!

Φέτα “Παντελή”, γραβιέρα “Παντελή”και σπιτικό ψωμί

από τα χεράκια της κυρίας.

 

DSC05768

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία που μας περιποιήθηκε καθώς και τη διεύθυνση για την ξενάγηση και τη φιλοξενία!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *