Επίσκεψη στο εργοστάσιο Πρώτο και στο τυροκομείο “Παντελή”
Επίσκεψη στο εργοστάσιο “Πρώτο” και στο τυροκομείο “Παντελή”
από τους μαθητές της Α΄τάξης.
Ο υπεύθυνος μας μίλησε για την παστερίωση , την ντόπια προέλευση γάλακτος ,την εμφιάλωση και τα προϊόντα που παράγουν:
Γάλα παστεριωμένο πλήρες “Πρώτο”
Γάλα παστεριωμένο ελαφρύ “Πρώτο”
Γάλα σοκολατούχο “Τσοκολίνο”
Γιαούρτι “Πρώτο”
Στο ΧΗΜΕΙΟ ελέγχεται η ποιότητα και καταληλότητα του γάλακτος
Στους ανοξείδωτους κυλίνδρους παστεριώνεται το γάλα
(Σε υψηλή Θερμοκρασία για λίγα λεπτά)
Τα Χαρτινα Κουτιά πριν ανοιχτούν
Η στιγμή που ανοίγονται τα κουτιά (στερεά Ορθογώνια) και κολλιέται η κάτω πλευρά
Εδώ γεμίζονται με γάλα
Κολλιέται έπειτα η πάνω πλευρά και και γράφεται η ημερομηνία λήξης.
Κάποιος εργαζόμενος τοποθετεί τα κουτιά σε τελάρα και από εκεί τα προωθεί στα φορτηγά για να γίνει η διανομή
Τα πλαστικά μπουκάλια γυρίζονται ανάποδα για να πλυθούν.
Γεμίζεται το περιεχόμενο με γάλα
Μετά σφραγίζονται με τα καπάκια
Έπειτα μπαίνει η ετικέτα με την ημερομηνία λήξης
Η πιο χαρούμενη στιγμή για τα παιδιά!
Η φιλοξενία επισφραγίστηκε με την προσφορά γάλατος “Τσοκολίνο” στα παιδιά!
Ήταν η ώρα για το πρόγευμά τους.
Ευχαριστούμε πολύ το εργοστάσιο “Πρώτο”
Στη ΒΑΛΜΑΝΤΟΥΡΑ επισκεφτήκαμε το τυροκομείο “Παντελή”
Από το ΧΗΜΕΙΟ ξεκίνησε η ξενάγηση με το κο Δημήτρη
Εκεί ελέγχεται η καταληλότητα του γάλατος
Καθώς και η ποιότητα του τυριού
Στο δοχείο αυτό με φυγοκέντριση διαχωρίζεται η κρέμα γάλακτος χωρίς ναγίνει η παστερίωσή του.
Στη συνέχεια αυτή θερμαίνεται και έτσι παίρνεται το βούτυρο γάλακτος
Το γάλα όταν έρχεται με βυτία παστεριώνεται.
Μεταφέρεται σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές και ρίχνεται η λεγόμενη πυτιά που γίνεται από στομάχι προβάτου.
Μετά από λίγες ώρες το γάλα έχει πήξει και κόβεται σε μικρά κομμάτια για να μπει στα γαλάζια τρυπητά καλούπια που φαίνονται για να στραγγίσουν από το τυρόγαλο.
Μετά από μία μέρα περίπου στα καλούπια το τυρί (χλωρό ακόμα)
μπαίνει στους τενεκέδες και με μπόλικο αλατόνερο σφραγίζεται και τοποθετείται στα ψυγεία για 3 μήνες.
Το ίδιο γίνεται και στα βαρέλια με τη διαφορά ότι δε βάζουν νερό αλλά μόνο αλάτι και τα καλούπια τους είναι το 1/3 του κυκλικού δίσκου.
Από το τυρόγαλο θα φτιαχτεί η μυζήθρα
Το γάλα μπορεί να είναι πρόβειο ή κατσικίσιο
Εδώ οι γραβιέρες μπαίνουν σε αλατόνερο
Έπειτα τοποθετούνται σε ράφια για να στεγνώσουν
Άλλη έκπληξη ! Ήταν 12:οο’ η ώρα και είχαμε ξαναπεινάσει !
Μας περίμενε μια τραπεζαρία με πολύ υγιεινό κολατσιό!
Φέτα “Παντελή”, γραβιέρα “Παντελή”και σπιτικό ψωμί
από τα χεράκια της κυρίας.
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία που μας περιποιήθηκε καθώς και τη διεύθυνση για την ξενάγηση και τη φιλοξενία!